Covid-19’un getirdiği, evde kalma ve sosyal mesafeyi koruma süreçleri neredeyse tüm alışkanlıklarımızın değişmesine yol açtı. Yapılan araştırmalara göre evlerimizde geçirdiğimiz vaktin büyük bir kısmını kişisel gelişime ayırıyoruz. Kişisel gelişimi, dizi film izlemek ve hemen ardından da sosyal medya takip ediyor.
- Yapılan araştırma da katılımcılarının büyük çoğunluğu eski alışkanlıklarına vakit ayırmak istediklerini belirtmiş, ilgi duydukları hobi ve ilgi alanına odaklanmaya başlamış̧.
- Özellikle kişisel ve zihinsel gelişime ilgi gözle görülür bir şekilde artmış̧. Bu da kişisel gelişim videolarına ilgiyi arttırmış̧.
- Netflix, YouTube gibi platformlarda izleyiciler oldukça fazla vakit geçirmeye başlamış.
- Mutfakla ilgili konularda kadınlar kadar erkekler de araştırma yapmaya yeni tarifler bulup denemeye başlamış.
- Kişisel gelişim bu süreçte en çok yanımızda olan uğraş olmuş diyebiliriz. Bu da aslında kendimizi izolasyon sürecinin bittiği ana hazırladığımızı gösteriyor. Çoğumuzun hayatında eksik yönleri, geliştirmek istediği becerileri vardır. Bu süreç bu özelliklerin gelişmesi için iyi bir süreç olmuş.
- Kütüphanemizin bir kenarında uzun zamandır okunmayı bekleyen bir kitap vardır elbette. Elde edilen veriler doğrultusunda bir ay öncesine kadar bir saatten az kitap okuyan oranı oldukça fazlayken artık bu süre günde 3-4 saatlere kadar çıkmış gözüküyor.
- Bazılarımız ise el sanatları ile yakından ilgileniyor. Mozaik, resim, seramik, heykel gibi konular tabi ki vakit öldürmek için birebir. Ancak araştırma verilerine göre bu süreç öncesinde çoğunluk hiç bu konu ile ilgilenmemiş iken şu anda da durum değişmiş değil. Ancak küçük bir dilim eskiye oranla daha çok el sanatı ile ilgilenmeye başlamış.
- Çoğumuz yemek yemeyi çok sever, damak zevkimize önem veririz. Ancak bu süreçte iş başa düştü ve yemek yemek kadar yemek yapmaya da merak sardık. Hatta o kadar sardık ki, bir süre öncesine kadar ‘’Hiç yeni tarifler denemem.’’ diyen kişi sayısı neredeyse yarı yarıya düşmüş, 1-2 saat bu işlerle uğraşırım.’’ diyenlerin sayısı ise iki katına çıkmış.
- Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi. Bu süreç içerisinde de elbette ki bu mecralarda oldukça fazla vakit geçiriyoruz. Ancak daha önce yapılan araştırmalarda Instagram galip gelirken bugünkü veriler gösteriyor ki Whatsapp birinciliği ele geçirmiş.
Kaynakça : Big Cat Research Araştırma şirketi ve Habitat Derneği Araştırmaları