CEO LİFE / AĞUSTOS 2021
Teknenin, teknede geçirilen zamanın sizin için anlamı nedir? Normal bir zamanda yılın ne kadarını teknede geçirmeye çalışırsınız?
2017 yılında ailemize katılan ilk yelkenli teknemiz ile başladı deniz yolculuğum. Seneler geçtikçe tekne de olmak, yelken yapmak zevkten tutkuya dönüştü benim için. Bu sebeple yelken ve denizcilikle ilgili yoğun eğitimler aldım. Yatçılık lisansımı uluslararası standartlarda aktive edebilmek adına Vera Sailing Academy’de Yatchmaster Ocean eğitimlerimi tamamladım.
Teknede geçirilen zaman benim için çok kıymetli; çünkü iş yoğunluğunun ve yaşam biçiminin karakterimle çok uyumlu olduğuna inanıyorum. Ben hareketli, hızlı karar alan ve aynı anda birçok konu arasında ilişkilendirme yapabilen biriyim, bu özelliklerimi yelken ve tekne hayatımda çok aktif kullanabiliyor, enerjimi dengeliyorum.
2018 yılında tamamı şirket içi çalışma arkadaşlarımızdan oluşan ‘’Palamut Cpm Sailing Team’’ ekibini kurduk. 2018- 2019 yıllarında birçok yarışa katılarak İYK ve TAYK trofelerinde 1’inci ve 2’ncilik ödüllerini kazandık. Ekip olarak geçirdiğimiz tempolu sürecin yaşam kalitemizi ve motivasyonumuzu artırdığını söyleyebilirim. Kararlı, disiplinli, özgüvenli adımlarımız günlük iş yaşamımızda ki tutumumuza da pozitif şekilde yansıdı.
Özellikle pandemi döneminde teknede geçirdiğiniz süre arttı mı? Pandemi döneminde zamanınızın ne kadarı teknede geçti?
Uzaktan çalışma yaptığımız ve hala kısmen devam eden bu süreçte tüm işlerimi tekne üzerinden sürdürebilme fırsatı, teknede geçirdiğim vakti oldukça artırdı. Pandemi; yaşam tarzlarımızı, ilişkilerimizi, sağlığımızı, doğa ile uyumumuz ve daha birçok konu gibi, iş yapış şekillerimizi de sorgulamamızı, dijitalleşmenin önemine çok hızlı varmamızı sağladı. Şirketler de dijital dönüşüm artık bir opsiyon değil, stratejik bir zorunluluk hâline geldi.
Palamut Group olarak pandemi döneminden çok önceye dayanan bir dijitalleşme hikâyemizin olması bu süreci sıkıntısız şekilde atlatmamızı sağladı. Tabii bu durum bir günlük, altı aylık ya da iki yıllık bir konu değil; yaşayan bir sürecimiz. Group olarak satıştan, depoya, lojistikten, pazarlamaya, insan kaynaklarından, yazılıma, finanstan, muhasebeye kadar tüm süreçlerimizi veri kaybı yaşamadan, uzaktan, koordineli ve sistemsel yönetebildik.
Bu yaz için tekneyle nasıl bir tatil planınız var? Kimlerle, ne kadar süre bir tatil planlıyorsunuz?
2019 yılında satın aldığımız Bali 4.8 Katamaran’ı, pandemi dolayısıyla biraz gecikerek 2020 Ağustos ayında teslim aldık. Bununla birlikte gelen ayları çok güzel değerlendirme fırsatım oldu. Katamaranımız S NEVA’ya, doğa ile uyumlu teknolojik sistemler kurduk. Duş ve lavabo giderlerini salmaların içerisin de bulunan gri su tanklarına yönlendiren bir sistem oluşturduk. Diğer taraftan WC atıklarını ise holding tank girişi öncesi yerleştirdiğimiz arıtma sisteminden geçmesini sağlayarak doğanın kirlenmemesine yönelik önlemler aldık.
Bu yaz, İstanbul’dan başlayarak, Marmara Adası, Bozcaada, Kuş Adası, Çeşme, Bodrum ve sonrasında da Türkiye’nin en güzel sahil koyları olan Hisar Önü Körfezi ve Göcek olmak üzere uzun bir seyahat planımız var.
Teknede ailemle, dostlarımla, misafirlerimle vakit geçirmek benim için çok kıymetli ve keyifli. Yalnız kalmayı sevmiyorum, hem sorumluluğumu hem heyecanımı paylaşacağım dostlarım beni yalnız bırakmıyorlar. Hatta bu yaz sonuna doğru Palamut Extreme olarak yelken ekibimiz bir araya geliyor, Bodrum’da dört günlük dinamik bir yelken ve tatil planımız var. İş arkadaşlarım, ortaklarım, ailem, dostlarım, misafirlerim sürekli onlarla birlikteyim.
Tekneyle gitmekten en keyif aldığınız rotalar, koylar nereler? Bu yaz için ajandanızda hangi rotalar hangi koylar var?
2017’den beri denizdeyim. Türkiye’nin hemen hemen tüm koylarını gezme fırsatım oldu. Dünyada ki deniz tutkunlarını, gezginlerini, yelkenci deneyimlerini okuma fırsatım oldu. Çok net söyleyebilirim ki Türkiye’miz cennet koylara sahip. Burada, bu güzellikleri kaybetmemek için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmemiz gerektiğini belirtmek isterim. Biliyorsunuz ki Marmara bölgesinde musilaj sorunu ile karşı karşıyayız ve bu sorunu karadan bırakılan endüstriyel atıkların oluşturduğuna dair raporlar yayınlanıyor. Biz denizciler olarak tekne içerisinde ki donanımlarımız ile doğa dostu alışkanlıklarımız ile sorumluluğun bilincinde olmalıyız. Ve endüstriyel atıkların oluşturduğu bu ciddi sorunun çözümü için birey olarak hepimiz üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz.
Yeni teknemiz ile hayalim dünya turu yapmak. İyon denizi tarafına henüz gidemedim. Gelecek yıl pandeminin de etkilerinin minimuma ineceğini öngörerek, iyon denizinden başlayarak, Hırvatistan, Dalmaçya Kıyıları, arkasından İtalya, İspanya ve tabii yetişirse IRS Atlantik Yarışına katılarak okyanusu geçip, okyanusun diğer tarafında ki doğa güzelliklerini görmenin hayallerini kuruyorum.